Stadsträdgårdsmästaren har hjälpt till med planeringen

När förskolorna Baronen och Blåsippan i Eksjö planerat upprustningen av sina utomhusmiljöer har de fått experthjälp av Elisabeth Jörgensen, stadsträdgårdsmästare i Eksjö.

– Det är vansinnigt spännande att barnen redan från att de är väldigt små får med sig möjligheten att förstå naturen, säger Elisabeth Jörgensen.  Jag har hjälpt till med att samla in önskemål, tankar och målsättningar som jag sedan pusslat ihop till en ritning. Om man har ett projekteringstänkande så blir det lättare att genomföra sedan.

Som stadsträdgårdsmästare har hon ansvar för planeringen av den ”gröna sidan” i Eksjö kommun. När hon fick höra talas om projektet med utomhusmiljöerna på förskolorna fick hon klartecken från kommunledningen att engagera sig och lägga tid på detta.

– Det är så otroligt spännande att se att man kan jobba på så många olika sätt. Jag kan till exempel hjälpa till med kunskapen om vilka buskar och träd som är lämpliga och hur man gör en riktig markbädd så att det verkligen tar sig. Det är också intressant att ta del av barnens kunskap och hur de uppfattar saker, och man kan se deras talang och engagemang redan när de är mycket unga, säger Elisabeth Jörgensen.

MIKAEL BERGSTRÖM