Rydaholmsborna ger sin vårdcentral toppbetyg

Gruppbild på medarbetare Rydaholms vårdcentral
Första plats ska förstås firas med tårta! Så resonerade verksamhetschef Anneli Sonéus och hennes medarbetare på Rydaholms vårdcentral och bjöd in invånarna till tårtkalas. Foto: Mikael Bergström
Gruppbild på medarbetare Rydaholms vårdcentral Två patienterpatiGruppbild på medarbetare och besökareEn kvinna och en man tittar in i kameranFyra besökare äter tårta

Bra bemötande, tillgänglighet och kontinuitet. Invånarna i Rydaholm, söder om Värnamo, ger toppbetyg till sin vårdcentral i Nationell Patientenkät – med bästa vårdcentral i Jönköpings län som imponerande resultat - för tredje året i rad. Detta firade medarbetare och invånare med tårtkalas.

Siv Swärdh, Maj-Britt Lundgren, Karolina Lund och Jane Gikandi Rask sitter i vårdcentralens väntrum och njuter av kaffe och prinsesstårta. Med sin långa erfarenhet av kontakter med Rydaholms vårdcentral är de inte ett dugg förvånade över det goda resultatet.

– Alla är så trevliga här och man kan komma hit direkt och får komma in fort. Dessutom är det samma läkare varje gång, och när man blir äldre är det skönt att slippa åka iväg i bil. Det finns nästan allting här så vi hoppas vi får behålla vårdcentralen, säger Maj-Britt Lundgren och Karolina Lund.

Nyinflyttade trivs med vården

De trivs i Rydaholm och konstaterar att samhället utvecklas.

– Det har öppnat ett värdshus nu. Dit går jag och äter ibland, säger Karolina Lund.

Även nyinflyttade i Rydaholm uppskattar kontakten med vårdcentralen. Ingvor och Bengt Adolfsson flyttade för snart två år sedan från Linderås utanför Tranås till Rydaholm.

– Vi hade jordbruk som vi inte orkade med längre. Här i Rydaholm finns våra tre barn och nio barnbarn, berättar Ingrid.

De har haft anledning att besöka vårdcentralen vid flera tillfällen.

Samma läkare varje gång

– Det är jättebra här, och det går så fort. Ska man till sköterska är det bara att gå hit och sätta sig och jag får träffa samma läkare varje gång som känner igen mig. Det verkar också vara väldigt bra stämning bland personalen. En gång när jag blev hastigt sjuk fick jag remiss till Värnamo sjukhus redan nästa dag, berättar Ingvor.

Jane Gikandi Rask, arbetar med integration av nyanlända, och tycker att bemötandet på vårdcentralen är fantastiskt:

– De har sådan empati och möter alla med respekt och kunskap. För den som inte är så bra på språket är det svårt att ringa, då kan de istället gå hit och ta en kölapp.

Merparten av de cirka 1 600 invånarna har valt att tillhöra Rydaholms vårdcentral, förutom en mindre del som pendlar till arbete på annat håll. För de drygt tio medarbetarna på Rydaholms vårdcentral är det förstås väldigt glädjande med det goda betyget från patienterna.

– Jätteroligt, men det är inget som vi tar för givet. Bemötande, tillgänglighet och kontinuitet måste vi arbeta med hela tiden, säger Annelie Sonéus och Eva Johansson, verksamhetschef respektive enhetschef.

De konstaterar att deras tillgänglighet är bra och att de ska klara av även det kommande kravet från 2019 på kontakt med legitimerad personal inom tre dagar.

Öppen sköterskemottagning

– Vi har öppen mottagning till våra sköterskor, så där får patienterna alltid tid, säger Ewa Johansson.

Vårdcentralen har också astma/KOL-mottagning, diabetesmottagning, tobaksavvänjning samt hälsosamtal. Den speciella plus-mottagningen riktar sig till de mest sjuka med extra stort vårdbehov ( med direktnummer att ringa vid behov), och här finns också vårdsamordnare som ska koordinera de insatser som kan behövas hemma sedan en invånare skrivs ut från sjukhus.  För det psykosociala insatserna tar man hjälp av medarbetare på Vråens vårdcentral i Värnamo som man samarbetar med.

– Vetskapen att det finns ett direktnummer att ringa vid behov gör att man som patient känner sig lugnare. Vår nya roll med vårdsamordning fungerar också jättebra med fantastisk personal och gott samarbete med kommunen, säger Annelie Sonéus.

Stabil läkarbemanning

En förklaring till den goda kontinuiteten är också en stabil läkarbemanning sedan många år. Förutom de två distriktsläkarna finns det alltid en ST- eller AT-läkare på vårdcentralen.

– Vi har inte haft någon hyrläkare sedan 1999, men det året hade vi 32 stycken… säger Eva Johansson, som arbetat på vårdcentralen sedan 1994.

Att många av medarbetarna har funnits där i många år har förstås stor betydelse för personkännedomen:

– Vi jobbar som vi alltid har gjort och fortsätter med det. Det är roligt att invånarna uppskattar det. Vi är ett ”gammalt gäng”, där de flesta har arbetat här i många år, säger distriktssköterska Ing-Britt Johansson.

Stort uppdrag för primärvården

Primärvården får en allt större roll i hälso- och sjukvården. Vårdcentralen ska vara ingången och hjälpa invånarna inom ett brett spektra av både förebyggande arbete och diagnos och behandling -  gärna med spetskompetens.

– Vi har stora utmaningar att få till detta med samma personalstyrka och goda kvalitet. Samtidigt är det viktigt att vi satsar på äldre så att de kan bibehålla en god hälsa. Vi har en himla god anda här, med fantastisk och kompetent personal. Det gör det lättare att ta tillfälliga motgångar och att kavla upp ärmarna och lösa verksamheten även vid ledighet eller sjukdom i personalgruppen, säger Annelie Sonéus.

MIKAEL BERGSTRÖM

Fotnot: 79,2 procent av de tillfrågade i enkäten ger toppbetyg för helhetsintrycket efter sina besök på vårdcentral i Sverige. För invånarna i Jönköpings län är det 81,8 procent i genomsnitt. Rydaholms vårdcentral hamnar i topp bland länets 49 vårdcentraler, med 91,8 procent, tätt följd av Läkarhuset Öster (91,7 procent) och Läkarhuset Huskvarna (90,9 procent). 

Läs mer:
Länets invånare nöjda med tillgänglighet och bemötande på vårdcentralen  (Extern länk)