Christina och Therése uppmanar att ta det livsviktiga cellprovet

 Christina Häggstam i Tranås och Therése Kempe i Sommen
Gå och ta cellprov! Christina Häggstam i Tranås och Therése Kempe i Sommen sprider kunskap om livmoderhalscancer och samlar in pengar till forskningen. Detta sedan Christinas dotter Charolina, bästa kompis till Therése, dog i sjukdomen 2014 - 32 år gammal. Foto: Johan W Avby

– Gå och ta cellprov! Uppmaningen kommer från Christina Häggstam i Tranås och Therése Kempe i Sommen. Charolina, dotter till Christina och bästis till Therése, dog i livmoderhalscancer 32 år gammal. Nu kämpar de för att samla in pengar till forskningen och sprida kunskap om det livsviktiga cellprovet.

Charolina Häggstam var 30 år, bosatt i Skåne, nygift och gravid i fjärde månaden när hennes livmoderhalscancer upptäcktes på mödrahälsovården i Helsingborg 2012.

– Hon gick på sina cellprovskontroller, men det syntes inga förändringar. När hon besökte mödrahälsovården blödde hon mycket, och då upptäcktes en fyra-fem centimeter stor tumör på livmoderhalsen. Det blev en stor operation där hon också förlorade sitt barn, förklarar Christina.

Det är en plågsam berättelse som Christina och Therése har om Charolinas många vårdbesök och långa sjukdomstid. Efter operationen betraktades hon som färdigbehandlad och frisk, men smärtan i magen ville inte ge sig och ledde till många samtal till sjukvården.

Haltade på grund av smärta 

– När vi var ute och promenerade i Helsingborg upptäckte jag att ”Carro” haltade på grund av smärtan. Så jag fick henne att åka in till sjukhuset, berättar Christina.

Det visade sig att cancern spridit sig och en tumör upptäcktes intill kroppspulsådern. Den gick inte att operera. Cellgifter och en helt ny behandling testades utan framgång.

– Det var ett evigt lidande för henne, men hon gav aldrig upp hoppet, hon ville leva. Hon blev rullstolsburen och till slut sängliggande.

”Vi tog hand om varandra”

Therése och några andra kompisar besökte henne hemma i Helsingborg.

– Vi var Carro och Tesse, bästisar sedan förskolan och alltid måna om att ta hand om varandra. Jag sov över hos henne. Men hur pratar man om döden med någon som bara är 30? Carro var väldigt mån om sitt utseende och supersnygg utan hår, säger Therése, och ler åt minnet.

Charolina vårdades i sitt hem i Helsingborg, av Christina och personal från den palliativa vården. Matrummet på nedre botten fick göras om till Charolinas rum med sjukhussäng och allt som behövdes.

”Lämnade aldrig Carro ensam”

– Vi tog beslutet att aldrig lämna Carro ensam. Jag och hennes man Andreas var hos henne hela sjukdomstiden, hennes bror Christofer kom hit, och min man Christian byggde vårt hus här i Tranås och åkte emellan. Vi åkte in och ut på behandling, operationer och akutbesök. Den underbara personalen från den palliativa vården i Helsingborg kom dygnet runt.

Sedan Carolina avled i juli 2014 har Christina och Therése utvecklat en tät relation. De berättar växelvis och fyller lätt i varandra medan de visar bilder på Charolina.

– Alla Carros kompisar är helt underbara. De stöttar och hjälper, säger Christina.

”Nu har vi varandra”

– Vi har alltid haft en relation. Nu har vi varandra och skrattar, gråter och kramas. Vi ses eller hörs varje vecka och pratar om allt möjligt, säger Therése.

Tillsammans har de bestämt sig för att så mycket de orkar sprida kunskap om livmoderhalscancer och det viktiga cellprovet och samla in pengar till forskningen.

Christina gör det i sin blogg som har många följare, Therése genom att bland annat arrangera loppisar för Ung Cancer och Cancerfonden hemma i Sommen, där hembakat säljs för fullt.

Våren 2017 tackade de efter flera förfrågningar ja till att vara med i TV4-programmet ”Bytt är bytt”, eftersom de då fick chansen att lyfta fram sitt budskap om livmoderhalscancer och cellprovtagning.

Vann 250 000 kronor till forskningen

Efter audition var det i maj 2017 dags för att spela in programmet där det handlar om att bedöma värdet på olika föremål, något de båda är intresserade av. Väldigt nervöst, konstaterar de, men väldigt nöjda med hur de blev omhändertagna och hur programmet blev när det sändes i september 2017. Dessutom en tävling som gav bra utdelning – näst högsta vinsten på 250 000 kronor.

– Vi bjöd alla våra kompisar som stöttat oss på en fin middag. Sedan skänker vi pengarna till olika organisationer som Ung Cancer, Cancerfonden och 1,6 miljonersklubbens insamlingsstiftelse för kvinnors hälsa. Vi och andra har också arrangerat olika insamlingar, säger de.

Stor genomslagskraft

TV-programmet gav också stor genomslagskraft.

– Flera tidningar hörde av sig och skrev om oss, och unga tjejer hörde av sig och lovade oss att gå på cellprovtagning, säger Christina.

Det är precis det de vill uppnå, att cellprovtagning ska bli en självklar sak för alla kvinnor.

”Världens bästa livförsäkring"

– Det är världens bästa livförsäkring. Men jag tror att många unga kvinnor inte förstår att en cellförändring kan vara farlig och behöver följas upp. Unga, både killar och tjejer, tror ofta att det inte är någon fara så länge som det inte gör ont. Men cellförändringar gör inte ont. Och det är så jäkla enkelt att gå på cellprovskontroll när man blir kallad. Det går fort och känns inte, säger Therése.

För Christina är det också viktigt att slå hål på missuppfattningen att livmoderhalscancer främst drabbar äldre kvinnor.

– Många unga tjejer har inte fattat att de kan drabbas. Detta är en cancerform som borde vara lätt att få bort, genom kontrollerna och de behandlingar som finns.

Vill få fler att ta cellprov

Att cellprovkontrollen nu blir avgiftsfri hoppas de ska öka andelen som kommer. Genom moderniserad information, lättillgänglig bokning och utvecklad cellprovtagning, tror de att intresset kan öka ytterligare.

– Allt det som hänt har varit fruktansvärt jobbigt. Men det känns meningsfullt att jobba med detta. Därför fortsätter vi, säger Christina och Therése.

MIKAEL BERGSTRÖM