Välkommen att vandra med Smålandsledens webbapp

Bild på ett skogsparti utmed Smålandsleden
Upptäck Smålandsleden, en fantastisk del av Sverige, och gör det med webbappen!

Nu är Smålandsledens webbapp på plats. Första versionen innehåller det mesta du behöver för att planera och gå en vandring. Varje delsträcka har en kort beskrivning och bilder som ringar in vad du kan få uppleva. Dessutom information om bland annat rastplatser, vindskydd och startpunkter. Du når nästan alla startpunkter med kollektivtrafik och kan ställa bilen hemma.

Webbappen har många funktioner och fungerar lika bra i en dator som i mobil eller padda – skriv bara in adressen outdoor.smalandseden.se(Extern länk) i din vanliga webbläsare.

– Du behöver vara uppkopplad när du använder appen, berättar Glenn Larsson, som är samordnare för Smålandsleden och anställd av Mullsjö kommun. Å andra sidan får du alltid uppdaterad information från servern och kan fånga upp varningar om skogsarbeten, skogsbrand, trasig spång och liknande.

Planera hemma i soffan

Inför vandringen kan du sitta hemma framför datorn, samla intryck och planera och under vandringen får du ett bra stöd av appen.

– Alla har säkert träffat på ett hygge där man inte ser spår av varken stig eller markeringar. Appen gör det enkelt att hitta fortsättningen på leden, vilket är en av flera fördelar jämfört med papperskartor.

Ett annat syfte med appen är att hjälpa länets turistbyråer att ge besökare bra vandringsförslag.

Fortsatt utveckling

En app blir aldrig ”färdig” och Glenn Larsson ser stora möjligheter att utveckla Smålandsledens app med till exempel information om boenden och annan service längs leden, ännu fler sevärdheter, evenemangskalender och översättning till engelska och tyska.

Kort om Smålandsledens webbapp:

  • Startpunkt är oftast en parkering eller busshållplats nära leden.
  • Huvudleden är uppdelad i 29 delar.
  •  Drygt 90 mil, med avstickare.
  •  Det finns cirka 100 avstickare eller alternativa vägval.
  •  Cirka 250 intressepunkter, varav omkring 60 ledstarter.
  •  Drygt 430 bilder. 

– Välkommen att upptäcka en fantastisk del av Sverige. Och du, testa webbappen! hälsar Glenn. Börja med att klicka på ”Mer info”, så får du generell information om Smålandsleden. Backa sedan tillbaka och klicka på ”Visa karta”. Nu ser du hela ledsystemet.

Vi ses på Smålandsleden!

Här hittar du appen:

 

Fotnot:

Arbetet med Smålandsleden startade för flera år sedan i Region Jönköpings läns regi och den fortsatta utvecklingen finansieras till viss del av regionen.