Torbjörn gjorde film om vännens kamp för att segla igen

En man och en kvinna står i en mörk biosalong med vinjettbilden till filmen Kapten Anders bakom sig.
Filmaren Torbjörn Berlstedt följde sin vän Anders Lehman i Köpenhamn under fyra år. När det var dags för premiärvisning av filmen Kapten Anders fick han hjälp av Region Jönköpings läns filmutvecklare Anna Rydell. Foto: Mikael Bergström

1999 förändrades livet totalt för Köpenhamnsbon och seglaren Anders Lehman, som förlamades från halsen och nedåt efter en olycka. Hans stora mål blev att konstruera en segelbåt möjlig att segla själv. Den långa processen följdes av vännen och släktingen, journalisten Torbjörn Berlstedt i Jönköping. Nu har filmen om Kapten Anders haft premiärvisning, arrangerad av Region Jönköpings län.

Slutscenerna när Anders Lehman helt själv seglar den stora båten i Öresund, sittande i sin rullstol på en rörlig plattform, möts av en lång applåd av den inbjudna publiken.

För den seglingsintresserade Anders Lehman lyckades med sitt projekt att skapa en segelbåt som går att manövrera enbart med huvudrörelser.

Det var efter en släktträff i Köpenhamn som Torbjörn Berlstedt kom överens med Anders Lehman om att göra en dokumentärfilm om hans stora projekt att komma ut på sjön igen, ensam i segelbåt.

Resor under fyra år

Det kom att bli många resor under fyra år till Köpenhamn med  analoga filmkameran för att följa projektet fram till premiärseglingen 2011.

Sedan fortsatte den stora processen att skapa en film.

– Jag hade nästan hundra timmars filmmaterial. Det tog flera månader att gå igenom materialet. Jag skrev manus på manus, säger Torbjörn Berlstedt, som genom projektet uppfyllde en gammal dröm om att göra film.

Resultatet, efter klippning i flera omgångar, blev den 45 minuter långa filmen om Kapten Anders. Den fick dock vila några år när Torbjörn Berlstedt inte hittade någon intresserad tv-kanal.

Region Jönköpings län arrangerade visning

Men så knöts kontakten med Region Jönköpings läns filmutvecklare Anna Rydell, som arrangerade premiärvisningen.

Region Jönköpings län har i sin kulturplan ett uppdrag att stötta den som har en historia att berätta, i form av praktisk och ekonomisk hjälp med filmpedagogik, produktion och visning.

I dag, med den digitala tekniken, finns det ett starkt växande intresse för att skapa film.

”Ett hårt jobb att nå publiken”

– Tekniken för att göra film är väldigt enkel idag. Det gör att det finns många som filmar. Men film är dyrt och svårt, och ett hårt jobb innan du når en publik via andra kanaler än dina egna, säger Anna Rydell.

Förutom stöd till enskilda filmare, arbetar Anna Rydell och hennes kollega mycket med skolbiovisningar och filmpedagogik i skolor.

– Bilder är ett universellt språk. Att tekniken blivit enklare ger möjlighet för många fler att berätta sin historia. Film är den konstform som når ut till flest människor och det är viktigt att hjälpa filmare att nå en publik så att andra kan få ta del av deras berättelser, säger Anna Rydell.

Läs mer:

Torbjörn gjorde film om vännens kamp för att segla igen

Region Jönköpings län stöttar filmkulturella insatser