Studieort Jönköping startade för läkarprogrammet vid Linköpings universitet

En person höjer ett ciderglas
Skål för oss! Karin Åkesson, överläkare och ansvarig för studieort Jönköping höjer ciderglaset för en skål för studieort Jönköping och kollegorna i Norrköping, Linköping och Kalmar som nu tillsammans ska utbilda morgondagens läkare. Foto: Johan W Avby
En person höjer ett ciderglasEn kvinna håller talsamlingssal med studenterTvå killar och en tjej Tre personer står och pratargruppbild

Måndag 21 januari 2019 kunde 26 läkarstudenter bänka sig för upprop på studieort Jönköping, deras hemvist från sjätte terminen och resten av utbildningen till färdiga läkare. Efter flera års planering var det dags för Norrköping, Linköping, Jönköping och Kalmar att starta som studieorter för läkarprogrammet vid Linköpings universitet.

– Detta känns jättebra. Det ska bli jättekul att starta upp den här terminen. Nu termin sex har vi mycket internmedicin men också primärvård och radiologi, säger David Nihlmark från Stockholm, som har utbildningsansvar i studentgruppen.

David Homelius från Nässjö har rollen som ansvarig för arbetsmiljö:

– Det ska bli spännande med alla förändringar. Man har längtat efter detta länge.

Aktiviteter på fritiden

Förväntningarna på utbildningen är förstås stora. Men det sociala livet är också viktigt.

– Vi ska börja med After school redan denna vecka, och sedan ha olika aktiviteter framöver med till exempel ”sittningar” och ta kontakt med olika idrottsföreningar, säger Kajsalisa Svensson från Oskarshamn, som är studiesocialt studentansvarig.

Det blev en rivstart första dagen med upprop och föreläsningar. Vid lunchtid genomfördes en invigningsceremoni, samsänd över de fyra studieorterna, där studieledning, regionledning och regionpolitiker samlades tillsammans med studenterna på Länssjukhuset Ryhov.

”Väl fungerande sjukvård”

Johan D Söderholm, dekanus vid Linköpings universitet, gav en kort sammanfattning av den långa processen från beslut om reviderad läkarutbildning 2012, avtal om studieortsatsningen 2014 och till måndagens startögonblick.

–  Vi har en väldigt välfungerade sjukvård i sydöstra sjukvårdsregionen. Därför känns det fantastiskt att vi kan samverka och skapa en utbildning med likvärdig kvalitet på fyra studieorter. Nu börjar jobbet på riktigt att utbilda er till riktigt bra läkare i sydöstra sjukvårdsregionen, konstaterade han och höjde en skål för alla fyra orterna.

Den lokala invigningen av studieort Jönköping fortsatte med fanfar och flera invigningstal.

– Ni kommer att vara med och skapa Sveriges bästa hälso- och sjukvård, konstaterade Mia Frisk, ordförande för regionstyrelsen.

”En historisk dag”

– En historisk dag. Vi kommer som organisation att arbeta för att vi ska få en utbildning av hög akademisk nivå, förklarade Rachel De Basso, ordförande i nämnden för folkhälsa och sjukvård.

Regiondirektör Agneta Jansmyr har följt processen sedan starten 2012 och avtalstecknande 2014. Hon konstaterade att samarbete med Linköpings universitet fungerat mycket bra och hon passade på att ge studenterna några löften:

– Jag lovar att vi ska fortsätta arbeta för att vara bland den bästa hälso- och sjukvården i Sverige. Jag lovar också att det ska bli en riktigt bra utbildning så att många av er, kanske alla, sedan väljer att arbeta som läkare här i Region Jönköpings län. Lycka till!

Läs mer:

Läkarstudenter fick introduktionsdag i Jönköpings län: (Extern länk)

Läkarutbildningen vid Linköpings universitet, studieort Jönköping(Extern länk)