”Språk och kultur är nycklar in i samhället”

Dansgrupp från Syrien
Olika kulturdanser, men också arabisk hip-hop står på programmet när dansgruppen Shamina uppträder, från den syriska föreningen i Gislaved med samma namn. Deltagarna kommer från Damaskus och blandar olika dansstilar. Foto: Mikael Bergström

Konst, teater, musik, dans, berättelser och mat från olika delar av världen. Vid konferensen ”Tillsammans gör vi skillnad” i Gislaved fredag 2 februari 2018, samlades många av de aktörer som deltagit i projekt för kulturinsatser för asylsökande och nyanlända, finansierade av Region Jönköpings län.

– Man måste anpassa sig och acceptera att det är ett annat samhälle än i Irak, för att komma in snabbt. Språket är nyckeln. Jag fick också tidigt kontakt med andra musiker, säger Nenos Yousef.

Själv spelar han oud – europeisk luta. Tillsammans med sin bror Rimon på fiol och hustrun Sanar George på piano, uppträder de som Trio Baghdad och spelar folkmusik från både mellanöstern och Sverige, men också klassisk musik, jazz och pop.

Under konferensen ”Tillsammans gör vi skillnad” framträdde de två gånger och bjöd på ett av flera musikaliska inslag.

40 kulturprojekt har fått stöd

Sedan maj 2016 har Region Jönköpings län drivit ”Kulturinsatser för asylsökande och nyanlända” som stöttat projekt med bidrag och skapat ett nätverk med 80 professionella och halvprofessionella nyanlända kulturaktörer.

Under konferensen avlöste sångare, musiker, dansare och författare varandra på scenen, medan utställare berättade om sina olika verksamheter inom till exempel språkcafé, film och teater.

– Detta är en kraftsamling för att visa den oerhörda mångfald som finns i olika projekt. Vi har stött ett 40-tal som med kultur i olika former stödjer tanken att integrera nyanlända personer, vilket har varit en enorm framgång, säger Jörgen Lindvall, kulturchef i Region Jönköpings län.

Läs mer och se filmklipp:

”Språk och kultur är nycklar in i samhället”

Läs också om integrationsprojektet Change:

Change: Att möta människor som flytt