Nämnden för folkhälsa och sjukvård gjorde studiebesök på Höglandssjukhuset

FS ledamöter står på byggarbetsplatsen.
Byggprojektledare Stefan Lundin (i vit hjälm) guidar runt ledamöterna i Region Jönköpings läns nämnd folkhälsa och sjukvård i hus 37, nästan 30 000 kvadratmeter nya vårdlokaler i sju våningar vid Höglandssjukhuset i Eksjö. Foto: Jimmy Ekström
FS ledamöter står på byggarbetsplatsen.Hus 37Hus 37

Steg för steg växer Höglandssjukhusets hus 37 upp, med ny huvudentré, operations- och intensivvårdsklinik, och mycket mer. Nämnden för folkhälsa och sjukvård gjorde tisdag 18 september en rundvandring i de moderna och flexibla lokaler som är inflyttningsklara om drygt ett år.

– Det var mycket intressant att få gå en rundvandring i hus 37. Det blir ljusa och fina lokaler för patienter, anhöriga och personal. Lokalerna är mer funktionella och bidrar till bättre arbetsmiljö och arbetsprocesser. Eksjös första rulltrappa finns på plats. Det ska bli roligt att se detta hus när det är färdigt, säger Mia Frisk (KD), ordförande i nämnden folkhälsa och sjukvård.

Nämnden gör då och då studiebesök ute i verksamheter för att få mer kunskap i olika ämnen.

– Nämnden har ansvar för hela regionens hälso- och sjukvård och då är det bra att ha sammanträden utanför Regionens hus och Jönköping, säger Mia Frisk.

Sju våningar – 30 000 kvadratmeter

Byggprojektledare Stefan Lundin tog med nämndledamöterna på en rundvandring i den sju våningar höga och nästan 30 000 kvadratmeter stora byggnaden som kommer att innehålla en rad verksamheter.

– Projektet känns väldigt bra. Vi ligger rätt till i tiden, och jag känner att vi bygger med väldigt bra kvalitet och med noggranna yrkesmänniskor, för tillfället ett hundratal hantverkare.

Just nu är det mycket installationsarbeten, samtidigt som arbetet med mattläggning och innertak och även en del snickeriarbeten har börjat.

Om drygt ett år är det dags för slutbesiktning och sedan inflyttning i detta hus som just nu är ett av de största byggprojekten inom Region Jönköpings län för att skapa lokaler för att uppfylla dagens och framtidens krav på verksamhet.

De nya lokalerna bidrar samtidigt till ett bättre omhändertagande av patienter, ökad patientsäkerhet, och förbättrad arbetsmiljö, något som i sin tur gynnar rekryteringen av nya medarbetare.

OP/IVA blir största verksamheten

Operations- och intensivvårdskliniken blir den största verksamheten i det nya huset. Det blir nio nya operationssalar som kopplas ihop med hybridoperationssalen i huset intill, sterilteknisk enhet, intensivvård, uppvakning och jourrum. Dessutom finns plats för huvudentré, barn-och ungdomsmedicinsk enhet, smärtmottagning, ortopedklinikens mottagning och vårdavdelning med 32 enkelrum, fastighetsteknisk avdelning, bårhus, apotek, sjukhuskyrka, café och restaurang samt konferens- och utbildningslokaler.

Huset ska vara helt klart att tas i bruk under 2020.

Läs mer om byggandet av hus 37:
Höglandssjukhusets nya framsida tar form(Extern länk)