Möt en forskare på fredag!

En kille bygger torn med kappla-klossar
På ForskarFredag 28 september 2018 får allmänheten möjlighet att träffa en forskare. Runt om i länet ordnas aktiviteter för alla, särskilt för barn och unga. Foto: Johan W Avby

Den 28 september 2018 är det dags för ForskarFredag. Under hela dagen sker det spännande saker om forskning och alla aktiviteter är gratis att besöka.

ForskarFredag är ett EU-initiativ för att höja intresset och kunskapen om forskning hos allmänheten, främst barn och unga. Under ett dygn pågår Researcher's Night över hela Europa. Här i Sverige kallas det ForskarFredag och årets evenemang sker den 28 september på 28 orter i landet.

Träffa en forskare!

Nytt för i år är aktiviteten ”Låna en forskare”. I stället för att bjuda in gymnasieelever till campus i Jönköping erbjuder vi besök av en forskare till klassrummet, något som 16 klasser runt om i länet har nappat på. Dessutom håller forskare populärvetenskapliga föreläsningar för elever på Höglandssjukhuset i Eksjö.

After School på Upptech

Science center Upptech i Jönköping har gratis entré för familjer och barn under hela eftermiddagen och kvällen. Gå på planetarievisning, prova programmering och bygg din egen rymdfarkost.

Science Café på Länsmuseet

Över en kopp kaffe och en kaka får du på Länsmuseet i Jönköping ta del av korta presentationer av olika forskningsområden som till exempel utgrävningarna vid Rosenlunds herrgård, att förebygga stress hos unga, matematikundervisning för nyanlända, fästingar, diabetes och handikappvetenskap. Caféet pågår mellan klockan 14.00 och 15.30. Fri entré och fri fika.

Science After Work på tacobar Pablo

Efter jobbet klockan 16.30 blir det lättsam och lärande AW i samtalsform på tacobar Pablo i Jönköping. Forskare berättar i samtal med en moderator och med publiken om sin forskning och om hur det är att forska. I år får du veta mer om förvirrande kostbudskap, ensamkommande flickor och artificiell intelligens. Mat och dryck finns att köpa på plats.

ForskarFredag arrangeras lokalt av Region Jönköpings län, länets kommuner, Jönköping University, Upptech och Jönköpings läns museum.

Läs mer om programmet under ForskarFredag:

https://forskarfredag.se/jonkoping/(Extern länk)