Kulturgatan i Bodafors är årets kulturstipendiat

Två män och två kvinnor sitter i en soffa.
Fantastiskt roligt med arbetsstipendium! Det tycker konstnärerna Karolina Brobeck och Petra Hultman, flankerade av Mikael Löfström och Leif Burman från Kulturgatan Bodafors, som fick årets kulturstipendium. Foto: Mikael Bergström
Två män och två kvinnor sitter i en soffa.Två män och två kvinnor står under en av Spiras stora lamporTvå män står och arbetar vid ett bord.

Kulturgatan i Bodafors är en adress att lägga på minnet. Här finns nämligen samlingspunkten för alla med intresse för design, hantverk och industrihistoria. Tack vare Region Jönköpings läns kulturstipendium 2018 kan nu detta besöksmål utvecklas ytterligare.

– Kulturstipendiet är en fantastisk uppmuntran för det arbete vi lagt ner, och det ger oss möjlighet att göra ännu mer saker med Kulturgatan i Bodafors.

Det säger Leif Burman, som tillsammans med Mikael Löfström är grundarna av Stiftelsen Lehmanns Verkstad i Bodafors.

– Vi kom till Bodafors 2006, tog över Lehmanns intarsiaverkstad och grundade stiftelsen. Sedan insåg vi att vi måste bygga något större och utvecklade, främst under 2012-2013, en hel gata. Nu har vi en grund att stå på, med workshopar, föreläsningar, utställningar, intarsiaverkstad och kurser. Men vi har många idéer som vi vill utveckla mycket mer.

Skapa mötesplats

Syftet är att skapa ett besöksmål och en mötesplats för alla som gillar bland annat konsthantverk, möbler och inredning.

– Den stora visionen är att få människor att besöka Bodafors och gärna etablera sig där. Kulturstipendiet är en utmärkelse som ger stor inspiration och kraft till att jobba vidare, säger Leif Burman.

Vid regionfullmäktiges middag 6 november i Kulturhuset Spira fanns han och kollegan Mikael Löfström på plats tillsammans med arbetsstipendiaterna Karolina Brobeck och Petra Hultman för att ta emot sina stipendier och berätta lite kort om sina arbeten.

”Tid att koncentrera mig på konsten”

– Det är alltid värdefullt när man lyckas nå ut som konstnär. Att det följer med ett stipendium ger mig framför allt tid för att koncentrera mig på konsten. Så jag är superglad för stipendiet, säger Petra Hultman, bosatt i Stockholm men uppvuxen i Smålandsstenar.

Hon beskriver att hon arbetar brett med en rad olika material och tekniker, ofta med teman, nu senast förhållandet mellan tid, arbete och värde.

– Jag undersöker tematik, med varierande uttrycksätt, säger hon.

Hon har en pågående utställning och flera planerade, bland annat på Österängens konsthall i Jönköping.

Vill satsa på skulpturer

För den andra arbetsstipendiaten, Karolina Brobeck, bosatt i Malmö och uppvuxen i Jönköping, är det fokus på föremål i stengodslera.

– Jag började arbeta med lera för nästan fem år sedan. Jag blev jätteglad över stipendiet eftersom det ger mig möjlighet att jobba mer fritt under en längre period.

Hennes inriktning hittills är olika bruksföremål, ofta med humorinslag.

– Ja vill jobba mer med färg och form och att skulptera. Det är väldigt roligt och att arbeta med konstföremål är något som jag vill utveckla, säger Karolina Brobeck.

Region Jönköpings län delar varje år ut 100 000 kronor i form av kultur- och arbetsstipendier.

– Arbetsstipendierna får man söka, när det gäller kulturstipendiet håller vi tjänstemän och politiker ögonen öppna. I år var det relativt lätt att utse stipendiater, säger Jörgen Lindvall, kulturchef i Region Jönköpings län.

Fotnot 1: Intarsia är en italiensk term för en typ av inläggning av platta utsmyckningar gjorda av bitar av olika färgade träslag.

Fotnot 2: Motiveringen för årets kulturstipendiat lyder "För ett kulturarvsarbete i sin samtid med platsen i fokus. En professionell verksamhet som bär hela vägen".
Motiveringen för arbetsstipendiet till Petra Hultman lyder: "För ett konstnärligt undersökande arbete med den egna historien som spelplats. I gränslandet mellan tid, arbete och värde". Motiveringen för arbetsstipendiet till Karolina Brobeck lyder: "För en formgivning i de inre rummens landskap. En rörelse mellan det delikata ochhumoristiska".