Jönköpings pridevecka med parad, teater och allvar

Sju personer i regnbågsfärgade kläder.
Medarbetare från Tenhults naturbruksgymnasium i prideparaden 2016. Foto: Johan W Avby

Region Jönköpings län är självklart med när prideveckan 2018 drar igång, måndag 20 augusti med invigning på Kulturhuset Spira, med tal av bland andra Agneta Jansmyr. Under prideveckan blir det också föreläsningar om den trånga heteronormen, möjlighet att göra hiv-test med snabbsvar och, förstås, parad.

På måndag invigs Jönköpings pridevecka, och invigningsprogrammet i Kulturhuset Spira bjuder på tal av bland andra regiondirektör Agneta Jansmyr, teaterföreställningen De ska hitta oss tillsammans, smakprov från Spira-musikalen On the town och pridemingel mellan 17 och 22.

Föreläsningar och hiv-test med snabbsvar

Under prideveckan arrangerar Region Jönköpings län och föreningen Qom ut föreläsningen Jag har något jag måste berätta… där Johannes Rosenlundh berättar om heteronormens kraft och konsekvenser. Föreläsningen ges i aulan på Värnamo sjukhus den 22 augusti klockan 18 och den 23 augusti klockan 18 i aulan på Länssjukhuset Ryhov.

Tisdag 21 augusti klockan 17-20 kan den som önskar göra hiv-test med snabbsvar på Wetterhälsans Citymottagning i Atollen. Testen görs i samarbete med föreningen Noaks Ark, och kompletterar den ordinarie testverksamheten.

Prideparad och andra aktiviteter

Prideveckans final är paraden lördag 25 augusti, och personal från Region Jönköpings län går tillsammans under banderollen ”Vi är till för alla”. Under lördagen finns Region Jönköpings län också på plats i Rådhusparken, där vi informerar om regionens arbete med hbtq-frågor och har aktiviteter som ansiktsmålning, armbandstillverkning och ”gissa flaggan”.

Länstrafiken regnbågsflaggar hela veckan på bussarna i Jönköpings stadstrafik och biblioteket på länssjukhuset Ryhov ställer ut böcker och filmer med hbtq-tema. En mindre utställning finns också på biblioteket i Värnamo sjukhus.

”Region Jönköpings län är till för alla”

– Verksamheterna inom Region Jönköpings län ska präglas av mångfald och öppenhet, med samma rättigheter och möjligheter för alla, säger regiondirektör Agneta Jansmyr. Genom ett inkluderande bemötande vill vi skapa tillit och förtroende hos invånare, samarbetspartners och inom vår egen organisation. Region Jönköpings län är till för alla.

Hbtq-arbetet med utbildningar, föreläsningar och andra aktiviteter är en del i Region Jönköpings läns arbete för att bidra till att Agenda 2030 och de globala målen uppfylls.

ANNA HOLM

Kontakt:

Håkan Carlsson, projektledare för hbtq-arbetet inom Region Jönköpings län

hakan.karlsson@rjl.se,
070-610 17 20