Jessica överlevde bröstcancer - lyssna på hennes berättelse

Jessica Lago Pihl tittar in i kameran och ler i solen
Jessica Lago Pihl gillar jakt. Under cellgiftsbehandlingarna var det hunden Humlan som sporrade henne att ta sig ut i skogen. Foto: Johan W Avby
Jessica Lago Pihl tittar in i kameran och ler i solenJessica går jaktklädd en bit från sin hund.Jessica tittar på sin hund som springer längre bort.

Hösten 2016 upptäckte Jessica Lago Pihl en knöl i bröstet. Det var i oktober och Rosa bandet-kampanjen var i full gång när Jessica satt i väntrummet till vårdcentralen i Tranås.

– Det är en TV som är på. Det är planscher och det är Cancergalan snart . Det var som att världen bara böjer sig över mig och säger: Jessica, du har cancer.

Två dagar senare hade Jessica en tid för röntgen på Länssjukhuset Ryhov, enligt det så kallade standardiserade vårdförloppet. När hon några veckor senare fick provsvaren stod det klart att det var bröstcancer.

– Läkaren vänder sig till mig och bara säger det rakt ut, det var jättebra. Jag tyckte det var så jädra skönt att få höra det. Det är bättre att veta vad det är och göra något åt det än att gå och fundera.

Jessica har bara gott att säga om bemötandet från all personal. Efter operationen skulle det bli strålbehandling, men det visade sig vara en värre tumör än de först trott.

– Den var väldigt elakartad. Den var en trea på en treskala. HER2-positiv. Det är en speciell sorts bröstcancer.

Håret föll av

Jessica Lago Pihl fick behandlas med cellgifter. Vid jul började håret falla av.

- Min dotter och jag plockade fram en trimmer. Hon rakade av allt håret på mig. Då var hon 14. Vi skrattade faktiskt under tiden. Det var ju jättetufft för henne. Att berätta för sitt barn att man har cancer - det går inte att föreställa sig hur det ska bli.

Jessica Lago Pihl bor utanför Adelöv i Tranås kommun. Hon jobbar som mellanstadielärare. Idag är hon frisk men är fortfarande ledig en dag i veckan för att återhämta sig. Hon har nyss varit på kontroll på mammografin.

Snabbt svar

­­- Det är fantastiskt. De sa att svaret kan ta några veckor. Jag var där en fredag, på onsdagen kom det i brevlådan. Det står med stora bokstäver: Inga tecken på bröstcancer. Ha! Då firade vi lite!

Jessica vill idag hylla den duktiga vårdpersonalen.

 – Vi har jättebra vård i Jönköping. Man ska tänka positivt. Chansen att allt ska lösa sig, den är jättestor.

Vanliga frågor och svar om bröstcancer
https://www.cancerfonden.se/om-cancer/om-brostcancer(Extern länk)

Information kring bröstcancer
https://www.cancerfonden.se/om-cancer/brostcancer(Extern länk)

Socialstyrelsens rapport
http://www.socialstyrelsen.se/Lists/Artikelkatalog/Attachments/20976/2018-6-10.pdf(pdf-dokument)