Jan har samtal vid vägkanten om svensk cancersjukvård

Gruppbild med fem personer
Christina Wandt, Lisbeth Johansson, Gunta Larsson och Maggie Målevik hälsade Jan Haak välkommen till Hjärtats Hus I Jönköping, en samlingspunkt för människor med erfarenhet av cancersjukdom, som fick lyssna på Jan Haaks tankar om livet efter en cancersjukdom. Foto: Mikael Bergström
Gruppbild med fem personerEn man står och föreläser

190 mil med 42 stopp. För Jan Haak från Malmö blir det många samtal vid vägkanten om svensk cancersjukvård när han till fots tar sig den långa vägen till Kebnekaise. Syftet är att utbyta erfarenheter om vad som händer när man går från att vara mitt i livet till att bli en kamp om livet. Ett av stoppen är Hjärtats Hus i Jönköping.

”När man delar svåra upplevelser med någon annan blir de lite lättare att bära – och det finns alltid något som man får tillbaka”.

Budskapet kommer från Jan Haak, chef för fysisk planering i Malmö stad. Just nu är han ute på en lång resa, att ta sig till fots från Malmö och Sveriges lägsta punkt i Kristianstad ända upp till Kebnekaise, på temat ”Samtal vid vägkanten – en hyllning till livet”.

Inbjuden till Hjärtats Hus

Ett av de 42 stoppen på vägen blev på Hjärtats Hus på Ryhovsområdet i Jönköping, en samlingspunkt i Region Jönköpings läns regi för människor med erfarenhet av cancersjukdom, som patienter eller närstående.

Inför ett fullsatt konferensrum berättade han sin historia, om hur hans fru gick bort i leukemi för en del år sedan och om hur han själv just genomgått behandling för cancersjukdom.

– Min ljuskälla i mitt liv tynar bort. Hon som fyller min själ med livskraft, hon som är innerlig och spontan, som blandar friskhet med öppenhet och glädje, hon som får mig att känna mig sedd och älskad för den jag är, beskriver han.

”Livet ställs på sin spets”

Plötsligt faller livet sönder.

– När det ofattbara inträffar ställs livet på sin spets och i kaoset av det fria kalla svarta fallet kommer mitt innersta till uttryck. Det som jag upplever är nyckeln till min självkännedom, säger Jan Haak.

Detta är också starten för tanken på att ta sig genom Sverige för ett samtal vid vägkanten.

– Det började som ett personligt samtal med mig själv kring de viktiga frågorna om min familj. Jag kom fram till att jag ville upptäcka Sverige – som en kunskapsresa. Längs vägen vill jag träffa andra som precis som jag själv blivit drabbad av en allvarlig sjukdom, eller är anhörig, för att lära hur andra gjort för att hantera livet efter en cancerdiagnos. Hitta de omständigheter som gör att man kan återta meningen med livet.

Träffar en rad sakkunniga

På sin väg kommer han också att träffa en rad sakkunniga, med olika perspektiv på cancersjukdomar, bland annat företrädare för Regionalt cancercentrum.

– Det är nu tio år sedan som regeringen presenterade den nationella cancerstrategin. Jag är väldigt nyfiken på hur det har gått, var vi befinner oss idag, säger Jan Haak.

Han bloggar regelbundet, och tanken är att hans upplevelser så småningom ska resultera i någon form av dokumentation.

”Mycket kunskap som är värt att dela”

– Det finns så mycket kunskap, erfarenhet och inspiration som är värt att ställa samman och dela med sig av. Hjärtats Hus är ett sådant gott exempel som är värt att sprida.

Men först och främst är det slutmålet Kebnekaise som hägrar.

– Den 29 juli ska jag stå på toppen tillsammans med mina två barn, säger Jan Haak.