Hela världen kommer till stan

En leende tjej står längst fram mitt i en dansrörelse. Bakgrunden är suddig men visar leende dansare.
Lördagen den 10 november spelas Up with Peoples musikal på Spira. Den fokuserar på våra gemensamma förhoppningar om en bättre morgondag. Foto: Up with People
En leende tjej står längst fram mitt i en dansrörelse. Bakgrunden är suddig men visar leende dansare. Andrea Vigorena Wagner sitter på en bänk utanför Högskolan i Jönköping.

För första gången på 19 får Jönköping besök av Up with People. 100 unga personer från hela världen kommer till stan för att bo hemma hos folk, volontärarbeta och sätta upp sin musikal på Spira.

– Up with People har ökat min förståelse för andra länder och kulturer. Det har berikat mig otroligt mycket, säger Andrea Vigorena Wagner, Jönköpingsbo som var ute och turnerade med organisationen 1999.

Avdelningen Folkhälsa och sjukvård inom Region Jönköpings län står som värdar för arrangemanget. Det kan ses som ett svar på resultatet från Folkhälsoenkät UNG, som genomförs i årskurs åtta och i tvåan på gymnasiet. Trots att de flesta uppgett att de mår bra så ökar fortfarande den psykiska ohälsan hos tjejer.

En fantastisk resurs

– Vuxenvärlden har inte svar på varför det som ut som det gör.  Därför har vi på Folkhälsan planerat ett pilotprojekt där elever tillsammans med olika kulturaktörer bearbetar resultaten och gestaltar det i olika kulturuttryck, säger Paula Bergman, folkhälsoutvecklare i Region Jönköpings län.

– Up with People är en fantastisk resurs för att uppmärksamma hälsa, kultur och mänskliga möten, fortsätter hon.

Vid ett runt träbord inne på Jönköping Universitys café sitter Andrea Vigorena Wagner och längtar till Up with Peoples besök. Den här gången ska hon vara värdfamilj åt en av studenterna som kommer hit. För 19 år sedan hon var hon själv ute med Up with People och turnerade i 17 stater i USA, Kanada, Japan, Danmark och Sverige. De var då även i hemstaden Jönköping och gjorde det sista Up with People-besöket här fram tills idag.

– Under året hann jag bo i 65 olika värdfamiljer och fick uppleva platserna på ett helt unikt sätt, istället för att vara turist.

Såld på musikalen

Idag jobbar hon som koordinator för hundratals internationella studenter som börjar studera på Jönköping University varje termin. Hon var tolv år när hon för första gången var på en musikal med Up with People på Per Brahegymnasiet. Redan då visste hon att hon ville åka iväg med dem.

– Jag har alltid älskat att resa, olika kulturer och språk. Jag blev helt såld, berättar hon.

Under 90-talet besökte organisationen Jönköping flera gånger. 1999 hade då 20-åriga Andrea blivit uttagen och hunnit tjäna ihop de 110 000 kronorna som  krävdes för att få åka med under ett år.

Up with People är en icke vinstdrivande, opolitisk organisation som turnerar runt i världen med ambitionen att skapa hopp och kunna påverka samhället i en mer förtroendefull riktning.

Mänskliga rättigheter

Region Jönköpings län samarbetar med Jönköpings kommun för att arrangera besöket. Under veckan i Jönköping kommer organisationen bland annat att besöka äldreboenden på Österängen, Öxnehaga och Råslätt. Där ska de uppträda med musik men också ha modevisningar från olika länder.

– I ett vidare perspektiv handlar detta om ett arbete för mänskliga rättigheter och inkludering i samhället, säger Jesper Ekberg, sektionschef för Folkhälsa och sjukvård.

De kommer också att ha workshops med gymnasieelever om värderingsövningar och frågor kopplade till folkhälsoenkäten UNG.

– Vi hoppas att veckan blir ett startskott för hur kultur och engagemang från unga kan göra skillnad på ett direkt och konkret sätt. Jag är säker på att vi kommer upptäcka många insatser som med små medel kan påverka människors hälsa, säger Jesper Ekberg.

Andrea Vigorena Wagner tror att unga som möter Up with People kan få hjälp att fokusera på det viktiga i livet.

– I dagens samhälle är det mycket stress och press. Här tror jag att deras värderingsövningar kan hjälpa många att stanna upp och tänka till.