Gå, jogga eller spring årets viktigaste lopp!

Två personer står framför ett hav av människor iklädda träningskläder.
Förra året deltog ungefär 5800 personer i Blodomloppet i Jönköping och arrangörerna hoppas på minst lika många i år. Foto: Johan W Avby
Två personer står framför ett hav av människor iklädda träningskläder.Porträttbild på överläkare i korridorBild på arm som tappas på blod.

Tisdagen den 14 augusti 2018 går Blodomloppet av stapeln i Jönköping. Ett lopp som både uppmärksammar den livsviktiga betydelsen av blodgivning och uppmuntrar till en mer hälsosam livsstil.

Förra året deltog ungefär 5800 personer, i år hoppas arrangörerna komma upp i 6000 medverkande motionärer.

 - Det är ett jätteviktigt evenemang där vi uppmärksammar vikten av blodgivning och kommer i kontakt med många människor som vi normalt inte når ut till annars, säger Madelaine Andersson, områdeschef på blodcentralen i Region Jönköpings län.  

Extra present till blodgivare

I Jönköping hålls Blodomloppet tisdagen den 14 augusti 2018, som vanligt med start och mål i Knektaparken. Förutom att springa eller gå loppet finns där även möjlighet att anmäla sig som blodgivare samt få information om hur man kan hjälpa till för att sprida budskapet vidare.

- Blodbussen kommer finnas på plats och alla som redan är blodgivare och som medverkar, kommer få en extra present, säger Madelaine Andersson.

Livsviktigt med blod

För första året har Blodomloppet i Jönköping nu också utsett en egen ambassadör, Ann-Christin Olsson som är överläkare på hematologsektionen på Länssjukhuset Ryhov.

- Det känns väldigt hedrande och roligt, säger Ann-Christin Olsson.

 I sitt arbete träffar hon dagligen patienter med blodsjukdomar som är beroende av transfusioner för att överleva.

- Det kan vara patienter som drabbats av cancersjukdomar i blod, benmärg eller lymfsystem. Vissa behöver blodtransfusioner en kort tid, andra i resten av sitt liv, berättar Ann-Christin.

Joggar för motionens skull

Förutom att Ann-Christin varje dag arbetar med blod och verkligen ser dess livsviktiga betydelse, så är hon själv också mycket fysiskt aktiv. Göteborgsvarvet genomfördes häromveckan för nionde gången, hon är involverad i veteranfriidrott och sitter sedan några år tillbaka med i styrelsen för lokalföreningen ”Idrottsmedicin Högland”, en lokalförening för ”Svensk Förening för fysisk aktivitet och Idrottsmedicin”.

- Det är ett intresse jag har vid sidan av jobbet, man inser verkligen vikten av friskvård och att folk rör sig.

Kommer ni från hematologen delta i årets Blodomlopp?

- Ja, det är klart att vi ska ha ett lag! Det är roligt att göra något tillsammans och dessutom bra ur en hälsoperspektiv, säger Ann-Christin.

 

Läs mer och anmäl dig: Blodomloppet Jönköping(Extern länk)

 

Fotnot: Blodomloppet är ett motionslopp som anordnas på 17 orter runt om i Sverige. Syftet är att uppmärksamma den livsviktiga betydelsen av blodgivning, få fler att bli blodgivare samt att främja en hälsosam livsstil. Som deltagare väljer du om du vill gå, jogga eller springa fem eller tio kilometer. Du kan medverka individuellt eller tillsammans med vänner eller kollegor - anmäler ni ett helt lag ingår även en picknick-kasse i startavgiften.