5800 sprang Blodomloppet i Jönköping för att uppmärksamma blodgivning

Många löpare startar i blodomloppet
Startskott! Dags för 5 800 löpare att ge sig ut på en runda runt Rocksjön i Jönköping, och ännu längre för de som valde tio kilometer, i syfte att manifestera behovet av blodgivning Foto: Mikael Bergström
Många löpare startar i blodomloppetLöpare värmer upp1177 maskotPersonbildGruppbild på deltagaredeltagare som gårTvå personer med blommor och diplom

Omkring 5 800 deltagare gav sig tisdagskvällen 14 augusti ut på Blodomloppet i Jönköping. Deltagarna sprang eller gick den 5 eller 10 kilometer långa sträckan för att manifestera betydelsen av blodgivning, arrangerat av Hovslätt IK i samarbete med blodcentralerna i Region Jönköpings län.

– En stor applåd till våra vardagshjältar, uppmanade Blodomloppets konferencier innan startskottet gick för alla blodgivare och övriga deltagare som i år fick springa eller gå i mulet och svalt men regnfritt väder.

Syftet med Blodomloppet är att rekrytera nya blodgivare. I år var det 91 personer som kom till blodcentralens tält och blodbuss och anmälde sitt intresse.

– Något färre än tidigare år. Men vi är nöjda, för vi har haft en stor tillströmning av nya blodgivare under våren i samband med att den nationella blodbristen har uppmärksammats. Vi jobbar också numera mycket med rekrytering via bland annat sociala medier, säger Madelaine Andersson, områdeschef för blodcentralerna i Region Jönköpings län.

De nyanmälda blodgivarna kommer nu att bjudas in till blodcentralen för intervju och hälsokontroll innan de registreras som blodgivare.

För tredje året delade också Blodcentralen ut pris till ”Årets blodgivarinsats”.

”Lyfter fram trogna blodgivare”

– Detta pris är för att lyfta fram våra trogna blodgivare som brinner för detta, säger Madelaine Andersson.

Årets pris gick till Fagerhults belysning AB, med cirka 700 anställda, varav ett 60-tal är blodgivare.

– ”För att ni på ett föredömligt sätt gör det enkelt för er personal att vara blodgivare. På initiativ av er har en mycket väl fungerande hållplats för blodbussen byggts upp. Sedan starten har antalet blodgivare hos er stadigt ökat och bidragen till vårt blodlager är viktiga och livsavgörande. Samarbetet med blodcentralen sker alltid i en positiv anda och ni gör alltid det lilla extra för att allt ska fungera på bästa sätt”, lyder motiveringen.

Fagerhult hade en stor grupp som deltog i Blodomloppet. Jan-Olof Pettersson, HR-manager på företaget, tog emot blommor och diplom:

Underlätta med små medel

– Att med så små medel kunna underlätta en så viktig verksamhet skulle alla kunna göra. Vi släpper till lite arbetstid och reserverar en plats för blodbussen, så det är ingen stor insats, säger han.

Att skapa en hållplats för blodbussen var en självklarhet och något som företaget sökte aktivt.

– Våra anställda är utspridda från Tidaholm och Hjo ner till Huskvarna. För en del är det långt att åka till Jönköping. Nu fångar vi upp alla och många av våra blodgivare har tillkommit sedan blodbussen kom, säger Jan-Olof Pettersson.  

 Läs mer:

Ge blod.nu (Extern länk)