Sirina är tandsköterska

Sirina är tandsköterska

Sirina Bodi är tandsköterska på Nässjö Folktandvård och konstaterar att det är ett omväxlande arbete som hon stortrivs med.
Sirina Bodi är tandsköterska på Nässjö Folktandvård och konstaterar att det är ett omväxlande arbete som hon stortrivs med. Foto: Mikael Bergström

Sirina Bodi är tandsköterska på Nässjö Folktandvård. Ett omväxlande jobb med många olika moment under en arbetsdag, konstaterar hon.

– Jag assisterar tandläkarna, men har också egna patienter som jag undersöker. Ibland sitter jag i receptionen och tar emot samtal om allt ifrån ombokning av tider till de som undrar över sin behandling. Hos oss är det en tandsköterska som alltid sköter jobbet i sterilen, men är hon borta får vi andra också sköta sterilen. Jag är också ute på skolor och fluorlackar elever i årskurs fem och sex. Tandsköterskan ska också kalla patienter och se till att tidboken är full. En annan del av arbetet är att förbereda behandlingsrummet inför ett patientbesök – och ha koll på tiden.

Vad fick dig att välja detta yrke?

– Ända sedan jag var liten har jag velat arbeta med vård. Jag tycker om att ta hand om människor. När jag gick i åttan gjorde jag en veckas prao på Folktandvården i Tranås.  Då hade jag precis kommit till Sverige från Togo, Västafrika. Jag tycker om att man arbetar med förebyggande tandvård så att det inte ska bli så stora besvär med tänderna senare. Jag utbildade mig till tandsköterska i Tranås. Nu i juni 2015 har jag arbetar i tre år och är tillbaka på skolan några gånger per termin och föreläser om instrumentlära.

Vad är det bästa med ditt jobb?

– Att man jobbar i team och att man träffar många patienter, unga och gamla. Jag jobbar med olika tandläkare och får därför en bred erfarenhet.  Man lär sig mycket. Det är bra att vara flexibel så man har lätt att anpassa sig till nya tandläkare och att kunna hoppa in i steril och reception. Man behöver ha en bra samarbetsförmåga. Den ena dagen är inte den andra lik.

Vad säger du till den som funderar på att satsa på ditt yrke?

– Det är ett yrke att satsa på. Man gör nytta genom att hjälpa patienterna med tänderna. Det är ett socialt jobb, där man möter alla patienter från barn till vuxna.  Att ha intresse och nyfikenhet är också viktigt. Patienten ska känna sig välkommen.

Mer fakta

Tandsköterskor arbetar i team med tandläkaren och tandhygienister. Som tandsköterska är det bra om du tycker om att arbeta med människor, är flexibel och har en god känsla för service.

Tandsköterskor assisterar vid undersökning och behandling av patienter. I arbetsuppgifterna ingår att rengöra och sterilisera instrument, liksom att se till att utrustning och arbetsmaterial finns framme och är i ordning. 

Beroende på tandsköterskans erfarenhet och utbildning kan tandsköterskan få möjlighet att utföra mer självständiga arbetsuppgifter som att arbeta med puts, polering, munhygien/tandhälsoinformation och fluorbehandling.

Tandläkaren kan även överlåta vissa arbetsuppgifter som rör själva behandlingen till tandsköterskan som till exempel att ta röntgenbilder och ge lokalbedövning.

Du har även administrativa uppgifter som tandsköterska, så som kalla patienter till behandling och avtala om nya tider. Även journalhantering ingår i arbetet. 

Tandsköterskor har även kontakt med barn i förskolan och skolan, där de berättar om tandvård och sköter fluorsköljning och -lackning.