SmåLit 2018 växer, 86 programpunkter på tre orter

Smålands Litteraturfestval
Årets program för SmåLit är det mest omfattande hittills. Under tre dagar kan publiken kostnadsfritt ta del av bokbord, författarsamtal, seminarier och workshops.

Smålands litteraturfestival arrangeras 2-4 februari 2018 i Nässjö, Jönköping och Värnamo. Litteraturfestivalen har i år växt till en tredagarsfestival som arrangeras i Jönköping, Värnamo och Nässjö. Nu finns dagsprogrammet tillgängligt med inte mindre än 86 programpunkter.

Årets program för SmåLit är det mest omfattande hittills. Under tre dagar kan publiken kostnadsfritt ta del av bokbord, författarsamtal, seminarier och workshops. Förutom de 86 officiella programpunkterna finns det också en Speaker’s Corner på varje ort, där lokala författare kan presentera sina böcker.

SmåLit dagsprogram (Extern länk)

– Det är fantastiskt kul att bygga upp en litteraturfestival i Småland, när det finns ett så stort engagemang från författare, förlag, kulturinstitutioner och kreativa personer. Det ger bredd och ett fylligt dagsprogram, även om det kan bli lite svårt att välja mellan allt man vill gå på, säger Rebecca Lidén, projektkoordinator för Smålands litteraturfestival.

Program för barn och unga

SmåLit satsar på ett brett program för barn och unga, där några av landets mest populära författare medverkar. I år gästas SmåLit bland annat av Sara Bergmark Elfgren, Sandra Beijer, Stina Wirsén och Elias och Agnes Våhlund.

Två viktiga teman

Programmet genomsyras också av festivalens två teman:

  • Minoritetens röster
  • Läslycka.

Inbjudna gäster berättar bland annat om hur man jobbar med barnlitteratur för att öka läsförståelsen hos tvåspråkiga barn – och så bidrar gäster som Fred Taikon, Emir Selimi och David Kolström med inblickar i romsk och samisk kultur.

– Ett viktigt syfte med Smålit är att skapa en plattform för vår tids mest angelägna frågor. Därför har vi i år skapat extra utrymme för olika minoritetsröster i programmet.

Temat Läslycka handlar om det som är själva kärnan i festivalen, nämligen att samlas om litteraturen och hitta ny inspiration till läsning, säger Emilia Söelund, kulturredaktör inom Hall Media.

Kvällsprogram

SmåLit 2018 bjuder även på ett fullspäckat kvällsprogram. Vi startar festivalen på Kulturhuset Pigalle i Nässjö fredagen den 2 februari. Här bjuder vi in till ett författarsamtal med Åsa Moberg och Ola Larsmo. Samtalsledare är författaren och journalisten Erik Lindfelt.

Lördagen den 3 februari kan man ta del att ett fördjupande författarsamtal med Majgull Axelsson, Kim Leine, Sara Bergmark Elfgren och Rutger Bregman på Kulturhuset Spira i Jönköping. Samtalet leds av Jönköpings-Postens kulturredaktör Emilia Söelund.

Söndagen den 4 februari flyttar Smålits Författarscen till Gummifabriken i Värnamo. Här kan man lyssna till ett författarsamtal med Kristina Sandberg, Kim Leine, Sara Bergmark Elfgren och Rutger Bregman under ledning av kulturjournalisten Kristina Lindh.

SmåLit 2018 arrangeras av Hall Media, Jönköpings kommun, Värnamos kommun, Nässjö kommun och Region Jönköpings län.

SmåLit kvällsprogram(Extern länk)